Nepečená kávovo-kokosová roláda z vlašských ořechů

Esíčková roláda s příchutí kokosu a kávy je hotová za 15 minut, ale vychutnávat byste si ji měli s přáteli o mnoho déle… Je jen na vás, jak velkou roládu si vyrobíte, ale jako minizákusek je prostě dokonalá. A ano, tuhle roládu máme v našem logu 🙂 Logotyp vyráběl tatínek a ten, přestože rolády příliš nemusí, tuhle si zamiloval.

Nepečená kávovo-kokosová roláda z vlašských ořechů

Prep Time 10 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 2 hrs
Course roláda
Cuisine neznámý
Servings 10 lidí

Ingredients
  

Světlý krém

  • 150 g máslo
  • 150 g cukr moučka
  • 1-2 lžíce rum - Tuzemák (můžete si přidat i více nebo zcela vynechat a nahradit ho třeba vaječným koňakem nebo i griotkou)

Tmavá část rolády

  • 440 g Opavia Zlaté Esíčka sušenky se skořicí a kakaem (2 krabičky)
  • 100 g cukr moučka
  • 20 g vanilínový cukr (1 sáček)
  • 50 g vlašské ořechy (mleté)
  • 100 g Holandské kakao
  • 2 dcl silné uvařené kávy (množství přidat podle vláčnosti těsta)
  • 20 g strouhaný kokos

Instructions
 

  • Uvařte si 2-3 dcl silné kávy a nechte vychladnout.
  • Připravíme si světlý krém do rolády. Rozšleháme máslo, cukr a přidáme dle chuti několik lžic rumu. Dle vlastní fantazie můžete přidat třeba jemně nasekané kandované ovoce, rozinky nebo banány. Nedávejte jej do lednice ztuhnout, špatně se pak roztírá.
  • Rozdrtíme Esíčka (třeba v igelitovém sáčku za použití válečku nebo je rozmixujeme v mixéru) na jemnou drť (velikostně odpovídající cukru krystal). Do mísy k nim přidáme ingredience pro část "Tmavá část rolády" (cukry, mleté vlašské ořechy, kakao). Ručně promícháme a při hnětení postupně přilíváme kávu. Směs nesmí být řídká, příliš by se lepila, ale nesmí být suchá, zase by se moc trhala.
  • Tmavé těsto si rozdělíme na 2-3 části a postupně z každé z nich uděláme roládu. Na silikonovém válu na těsto (nebo potravinářské fólii, pečícím papíru či alobalu) rozválíme těsto na co nejvíce hranaté pláty tloušťky cca 0,5 cm. Pod těsto i na něj si přisypeme kokos, těsto se pak tolik nelepí ani na vál, ani na váleček. Buďte trpěliví, těsto se rádo trhá.
  • Pláty s těstem potřeme světlým krémem. Na okraji nejdál od sebe si nechte asi centimetr široký pruh bez krému - později dobře uzavře celou roládu. Opatrně od předu zarolujeme. Díky silikonovému válu pod těstem se bude roláda balit lépe, aniž by se těsto trhalo.
  • Roládu můžeme vyválet v kokosu nebo v nasekaných oříšcích. Pak ji umístíme do ledničky a necháme několik hodit chladit. Po ztuhnutí krájíme na plátky.

Notes

Pokud máte někde nějaké polámané sušenky nebo zbytky čehokoliv jiného, můžete je samozřejmě použít místo Esíček. Ale i díky skořicové chuti mixu Esíček je tahle roláda velice oblíbená. Máslo si nechte předem z ledničky změknout. Krém se pak lépe na těsto roztírá.